Vælg det rigtige garn til dit næste strikke- eller hækleprojekt

Der er et hav af forskelligt garn på markedet i flere farver og kvaliteter, hvilket gør det endnu mere udfordrende at vælge det rigtige garn til dit strik- eller hækleprojekt uanset om du er nybegynder eller erfaren strikker og hækler. Denne guide kan hjælpe dig med at vælge det rigtige garn til dit næste projekt.

Garn er fremstillet af en blanding af tekstilfibre og indeholder dermed en lang række naturlige og syntetiske materialer. For eksempel er sokkegarn ofte en blanding af uld og nylon. Ulden er blød, åndbar og varm, mens nylon gør, at sokken holder sig intakt og uden huller i længere tid.

Uld: Uld kommer som regel fra får og geder. Fåreuld er den mest populære og mest tilgængelige animalske fiber til strikkegarn. Ulden er varm og åndbar, strækbar og den har termoregulerende og absorberende egenskaber. Fåreuld er også naturligt brandhæmmende, og dermed et godt valg til beklædningstrik som for eksempel veste, bluser eller sokker. Uld er samtidigt bæredygtigt og miljøvenligt, da tøj lavet af uld har en længere levetid, det skal ikke vaskes så meget, og så nedbrydes det naturligt.

Merino: Merinould rummer en luksuriøs blødhed og glathed og bruges til dyrere strikke- og hækleprojekter. Prisen er dog overkommelig, da merinould produceres i stor skala i Australien, New Zealand og Italien.

Blue-Faced Leicester: Blue-faced Leicester fåret er en unik britisk race, der producerer fint skinnende uld til fremstilling af materialer med en satinagtig finish og masser af drapering.

Peruvian Highland: Peruvian Highland er et slidstærkt garn, der kan fås i alle farver. Den anvendes især til filtning og til lækkert tøj og tilbehør, såsom tasker og hjemmesko.

Alpaca: Alpacaen producerer en seriøst blød og glat garnfiber. Alpaca uld er lanolinfri og dermed velegnet til selv den mest følsomme hud. Det er en tungere uld og perfekt til vintertøj og tilbehør.

Mohair: Mohair kommer fra angora gedens pels. Det er et luksus garn, da den er blank, silkeagtig og kendt for sin karakteristiske skinnende finish. Mohair giver stræk og glans og har fremragende farveabsorberende egenskaber.

Silke: Silke er fremstillet af silkeormens kokon og dermed den ultimative luksusfiber. Silke er glat og delikat at røre ved, men også overraskende stærkt og slidstærkt. Silke kombineres ofte med andre fibre såsom uld, alpaca eller bomuld for at bringe dets drapering og glans til en garnblanding.

Kashmir: Kashmir kommer fra kashmir gedens under uld og er en utrolig blød uld. Ligesom uld giver kashmir uld en god stræk, men er op til tre gange varmere end fåreuld.

Yak: Blødt yak hår minder meget om den meget bløde kashmir uld. Med en dunet, fløjlsagtig fornemmelse blandes den ofte med andre fibre for at tilføje et strejf af overdådig luksus.

Kontakt mig eller kom ind i butikken på gågaden i Tønder, så finder vi sammen det helt rigtige garn til dit næste strikke- eller hækleprojekt.