Yarn Every Wear

Broderi – kreativitet og mindfulness

Broderi

Kreativitet og mindfullnes

Jeg har broderet, siden jeg var barn. Det var min bedstemor, der lærte mig det, og senere gik jeg i en klub, hvor der blev broderet på livet løs.

Jeg broderede efter oplæg, og det elsker jeg stadig at gøre. Det giver en ro, som er helt særlig. Samtidig er der en tilfredstillelse ved at se hvordan sammensætningen af farver lige så stille får et motiv til at vokse frem.

Som lærer i håndværk og design har jeg konstateret, at broderi er for alle. Både den, der synes, at håndens arbejde er svært, og for den, der kan udfolde sin kreativitet i samspil med det praktiske. Når vi broderede i klassen, var der en helt særlig summen af aktivitet, for alle var bare i gang.

Broderi er andet end korsting på aidastof. De sidste år har jeg broderet forskellige typer af sting på forskelligt stof.

Jeg ynder at “reparere” slidte cowboybukser med broderi. Jeg har en tendens til at få revet stropperne til bæltet i stykker, og det sker selvfølgelig altid på yndlingscowboybukserne, fordi de bliver brugt mest. Her kan en sammenssyning krydret med et broderi gøre underværker.

Det er også blevet in at brodere på strik med forskellig sting. Stikkesting på Bloom Vest af Camilla Vad, giver vesten den ekstra finesse, som gør den hot. Eller en lille millfleur-blomst på babytrøjen, gør trøjen ekstra cute. 

Frihåndsbroderi (eller efter optegnede streger) stof til tasker, punge eller tøj kan også noget. I stedet for at lade en broderimaskine gøre arbejdet, kan man selv lave fladsting, stikkesting eller andre sting, som giver arbejdet sit helt eget udtryk. Her er det kun fantasien, der sætter grænser.

Broderi kan meget mere end bare udtrykke noget. Det bedste, jeg ved, er at trække stolen hen i vores gulv-til-loft-vindue, få masser af dagslys og så brodere på noget, som ikke kræver ret meget omtanke. Det er mindfullnes for mig.